Városi farm

Én és a biokrumplim

Sosem állítottam, hogy lelkes krumpli termesztő lennék, ehhez túlságosan is élénken éltek bennem a gyerekkori bio krumpli kalandok: rekkenő hőség, végtelen krumpli sorok és anyukám:“Kislányom nem bánnám ha leszedegetnéd a krumpliról a bogarakat :-/! meg tudod, azokat a rózsaszín lárvákat is! Meg nézd meg a levelek fonákát és a petéket is szedd le!”  Könyékig gumikesztyű… Tovább »

Éljeeeen a gyűjtögetés!!!!

Ha visszagondolok a tavalyi nyárra, akkor az kétségtelenül a savanyítás, a befőzés  és a zselésítés éve volt, ez az idei viszont a gyűjtögetésé! Az egész olyan mint egy rácsodálkozásos folyamat a világra, először arra ébred rá az ember lánya, hogy a kert jótéteményeivel valamit kezdeni kell. Azonnal és akkor, amikor beüt a zöldség vagy gyümölcs… Tovább »

Méhecske barát levendula szüret

 Imádom a levendulát és ezzel szerintem nem vagyok egyedül,  hiszen látva, hogy hol mindenütt találkozunk vele, bizton  állíthatom, hogy az utóbbi években hihetetlen népszerűségre tett  szert. Ebben része lehet a mediterrán életérzésnek, amit a  legegyszerűbb levendula képében hazahozni, és ezzel együtt tényleg  nagyon hálás, amolyan városi  növény. Nincsenek igazán kártevői,  hirtelen felbukkanó titokzatos betegségei, áttelel… Tovább »

A bio éjjel permetez!!??

hangzik a viccesnek vagy időnként ennél rossz májúbbnak szánt 🙁 mondás. De el kell keserítenem az ellendrukkereket, mert határozottan állíthatom, hogy nem. A „bio” gazda belül az és nem akarja saját magát becsapni. Vannak viszont titkos fegyverek, amiknek a jótékony hatását növény is, gazda is megérzi (ez utóbbi először is az orrával). Érdemes kipróbálni őket… Tovább »

Helyzetkép vihar után

Gondolom nem árulok el nagy titkot senkinek, ha azt mondom, hogy a viharban a legjobban a szelet utálom és mivel mást nem tehetek, figyelve az előjelzéseket visszaszámolok, hogy még hány napot kell kibírni, amíg lecsillapodik. Meg persze izgulok, hogy ezúttal mit is tesz majd tönkre. Mostanra már (három nap és két fél) túl vagyunk az… Tovább »

Égig érő palánták 2.: a palánta nevelés fortélyai

Kissé ugyan megkésve, de március végére végre valahára készen állt az üvegházam a beköltözésre. Már a tervezgetésnél eldöntöttem, hogy elsősorban palánta nevelésre fogom használni, közben kitapasztalom, hogy is működik egy üvegház, aztán majd meglátjuk a későbbieket. A nagyoktól látott módon padokkal rendeztem be (főként használaton kívüli kerti padokkal), miután az aljára leterített geotextíliával gondosan kizártam a nem… Tovább »

Égig érő palánták: miért veszélyes a csávázás?

 Addig a pillanatig, amíg nem  fogtam saját palánta előállításba,  csak azt tartottam szem előtt,  hogy a piacon a legvirágzóbb,  legkisparadicsomosabb  palántákat fogjam ki, amik  lehetőleg már két héttel az  elültetésük után teremni fognak.  Emellett bőven elég, ha tudom,  hogy alacsony törpe növésűt vagy  magasat, esetleg koktélt szeretnék  a paradicsomból, felismertem a  padlizsán és cukkini palántákat… Tovább »

Kodolányi közösségi konyhakert és pillangókert

 Nagy csodálója vagyok a közösségi kerteknek,  már csak a koncepció és persze a tartalom miatt  is: adott egy lelkes csapat, akik nekiállnak  közösen kertészkedni és egy gazos, parlagon  fekvő földdarabból viruló veteményest  varázsolnak. Amit még szeretek bennük az a  sokszínűség és a kreativitás, mindenki beleadja a  saját lelkesedését, egyéniségét és ebből  varázslatos dolog kerekedik ki. Láttam… Tovább »

Az én üvegházam

Álmaim (használt) üvegházát Kisgyőrben találtam meg, illetve a neten, de a szálak Kisgyőrbe vezettek. A heuréka élmény után azt is felfedeztem, hogy Kisgyőr sajnos nem Győr mellett fekszik:((, ahogyan az minden jóravaló magyar ember számára a nevéből következne. Csak zárójelben, szelíden javasolnám az efféle, rendkívül félrevezető földrajzi nevek betiltását, mint pl. Balaton az ország másik… Tovább »

A legfinomabb hagymaíz a világon: a medvehagymáé

Legalábbis én ezt így gondolom, mivel annyira kifinomult hajszálpontos keveréke a friss zsenge fokhagyma és a zöld(vörös)hagyma ízének. Remélem, hogy aki már nyersen kóstolta, hasonlóképpen vélekedik:) Örömmel jelentem, hogy a Mecsekben beköszöntött az idei medvehagyma szezon! Én, aki ott nőttem fel, máig emlékszem a heteken át tartó intenzív ám mégis kellemes fokhagyma illatra, ami mostantól… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!