Városi farm

Méhecske barát levendula szüret

levendula1_kicsi.jpg Imádom a levendulát és ezzel szerintem nem vagyok egyedül,  hiszen látva, hogy hol mindenütt találkozunk vele, bizton  állíthatom, hogy az utóbbi években hihetetlen népszerűségre tett  szert. Ebben része lehet a mediterrán életérzésnek, amit a  legegyszerűbb levendula képében hazahozni, és ezzel együtt tényleg  nagyon hálás, amolyan városi  növény. Nincsenek igazán kártevői,  hirtelen felbukkanó titokzatos betegségei, áttelel (az angol fajta!)  nyáron szereti a sanyargatást, a forróságot és mindezt ráadásul  gyönyörű, lila virágpompával hálája meg. Szóval igazi belevaló,  remek kis növény!! 

 

Nem beszélve arról, hogy a kreatív emberi elme a fagyitól, a macaron-on, a limonádén és szörpön át egészen a zseléig mindenfélét kitalált már belőle, nem elfeledkezve persze az eddig is létező illó olajról, kozmetikumokról és a jó alvást segítő kispárna bélésről. 

Én mégis a legjobban nézni szeretem, amikor  végtelen sorokban sorakoznak az ezüst- lila gömbök, és varázslatos színben pompázik tőlük egész Tihany vagy kicsiben a saját kertem. Szinte vérzik a szívem, amikor be kell/akarom??? gyűjteni a virágokat. Pedig köszönhetően a nagy melegnek ennek már el is érkezett az ideje.

levendula2_kicsi.jpg A levendula virágát akkor kell ugyanis gyűjteni, amikor a  kis  lila gömböcskék (bimbók) éppen hogy elkezdenek  kipattanni,  esetleg néhány már virágzásban is van, de  nem nyílott még ki  teljesen. Ekkor a legnagyobb a  virágok illó olaj tartalma és ha  túl későn gyűjtjük be,  akkor ez nemcsak, hogy csökken, de a  szárításnál (sőt  már a szedésnél) a virágok könnyedén  leperegnek a  növény száráról. Megszakad az ember szíve,  amikor  elkezdi nyírni a csodásan illatozó lila felhőket,  amelyeken  ráadásul éppen ilyenkor serénykednek a pillangók  és  méhek. 

 

Én a saját kertemben kifejlesztettem egy levendula szedő módszert, amivel a jut is, marad is (a méheknek és a lepkéknek) elvét követem. Első nekifutásra a virágoknak csak egy részét vágom le, nem nyírom egy mozdulattal kopaszra az egész bokrot. Inkább szálanként, kisebb csokronként haladok és azokat a virágokat, amik még nem érték el a nyílás legoptimálisabb fokát, inkább meghagyom. 

levendula3_kicsi.jpg Ez lesz a méhek része, és a pillangóké és persze nem utolsó sorban a  virágzó kert látványáé, hogy továbbra is gyönyörködhessem bennük,  amikor kinyílanak.

 Később, amikor elvirágzott a levendula, levágom a megmaradt    virágszárakat is és egyúttal finoman visszavágom, formára igazítom  a növényt. Tapasztalataim szerint ezt érdemesebb inkább még a  nyáron elvégezni, mint ősszel vagy tavasszal csattogó metszőollóval  nekiesni az esetlegesen már túlságosan is elburjánzott növénynek. A  levendula mint afféle mediterrán félcserje, fás szárat növeszt és  kezdő kertész tulajdonosa sokszor ezt csak akkor veszi ezt észre, amikor már túl magasra nyúlott és a széltől vagy más természeti erőtől az addig szép tömött bokor hirtelen szétdőlt, szétesett. Ekkor jön a metszőolló, és a “formára igazítás” aminek a leggyakoribb eredménye, hogy a levendulánk nem tudja megszokni az új fazont, hamarosan kiszárad és elpusztul.

A titok, hogy a levendula megszelídítését időben kell megkezdeni és csak a zöld, lágy hajtásait visszavágni (azt is csak finoman!). Az elfásodott ágait nem szabad visszavágni,  mert azt nem fogja kiheverni. 

Még egyet tehetünk az érdekében, hogy már a telepítésnél, ha szép gömböcskéket szeretnénk látni később a kertünkben, akkor megfelelő (kb. 1 méteres) távolságra telepítjük őket egymástól még ha kezdetben gyámoltalannak látszó kis növények is, mert egy-két éven belül megnőnek és ha túl közel vannak egymáshoz, akkor össze fognak préselődni.

Egy szó mint száz szeressük és élvezzük a levendulát és gondoljunk a pillangókra és a méhekre!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!