Saját paradicsomok varázsa

Néhány évente feltör bennem a lelkesedés a saját konyhakert iránt. Különösen ha túl sok kertészeti könyvet nézegetek és az egész gyerekjátéknak tűnik vagy ha megnézem a Deko-n vagy a Spektrumon azokat a műsorokat, amikben a reménytelen udvarokból virágzó kerteket varázsolnak.

Gyerekkori emlékeim a paradicsom nevelésről optimisták: bárhol megnőnek, kertben vagy cserépben, nyáron csak kilépsz és a vacsorádhoz leszedsz belőlük néhányat. Ez leginkább anyukám révén történt így, aki szenvedélyes kertész volt és már a nyolcvanas években biokertje volt, mangold levest főzött nekünk saját mangoldból (utáltuk), kézzel szedette le velünk a krumplibogár lárvákat a növényekről (soha nem lesz saját krumplim) de a paradicsom, kicsi, nagy, kúszó, fürtös, koktél, óriási, piros, sárga, zseniális volt.

Az én próbálkozásaim változó sikerrel jártak. 1. Gyönyörű virággal, icike-picike zöld paradicsommal felszerelt palánták piacról, túl korán kiültetve, elfagytak. 2. Jól indult növényeknek a nyár közepén rejtélyes módon elkezdett a föld felett elkeskenyedni a szára, majd az egész elszáradt (pedig öntöztem!!!). 3. A legbosszantóbb: jól fejlődő növény, biztató pirosodó paradicsomok hirtel barnulni kezdenek és a cél előtti utolsó pillanatban elrohadnak.

Ezután néhány évet szüneteltettem a paradicsom kérdést és belenyugodtam, hogy piacon és szupermarketben, őstermelőnek látszó néninél vagy útmenti kistermelőnél ugyanazt a kemény ízetlen paradicsomot fogom mostantól venni és enni, mert ez van.

De aztán újra felébredt bennem a kiskert-ész:) köszönhetően az újabb paradicsom csodáknak: fekete, cirmos, fürtös, körte alakú, sárga koktél stb. és persze a Lucullus:) ez utóbbi divatja szerencsére leáldozóban, szerintem mindenki csak egyszer ülteti és ha tényleg terem, rájön, hogy kicsi, vastag héjú, kemény és nincs is leve, tehát minden, ami a paradicsomban nem túl szerencsés. Kisebbségi érzéssel töltenek el azok a palánta árusok is, akik mindenféle betű és szám kombinációkat írnak rá a rengeteg egyforma zöld, kis növényre és azt sugallják, ez az alapműveltség része, hogy a vásárló tudja: éppen ilyet szeretne.

A tavalyi tapasztalatom: sikerült viszonylag magasra, de nem túl magasra növőket vásárolnom, pirosak voltak és kerekre nőttek és meglepően egészségesek maradtak egészen az őszig. Csak remélni merem, hogy ez félig a palántán, félig pedig azon múlt, hogy az öntöző vizükben csalánt áztattam és azzal öntözgettem egy ideig őket. Eleinte sikerült titokban tartanom ezt az akciót a családom elől, és a langyos estéken amikor “Mi ez a rohadt bűz??” kérdést feltéve szimatoltak körbe, először bölcsen hallgattam, majd azt sugalltam, hogy biztosan vki még mindig tart diszókat a környéken.

De az igazságra fény derült, amikor egy szép napon pingpongozni támadt kedvük és a csalán esszenciát tartalmazó műanyag edény éppen a pingpong asztal mögötti rejtekhelyen bújdosott:)

De ekkorra már megerősödtek a növényeim és bírták vitézül a kártevők, gombák, baktériumok és egyebek támadásait, mindenesetre az idén is kipróbálom, hogy tényleg hatásos-e ez a módszer.

A másik jó tanácsot az egyik árustól kaptam, akitől a növénymagasság és gyümölcs minőség(bogyótermés) összefüggéseiről érdeklődtem. Ő csak szelíden ennyit mondott: “Hölgyem a normális paradicsom normális méretű növényen terem, ami elbírja azt. Persze, hogy karózni kell.”

 Így hát most a következő palántákat vettem:féldeterminált (vicces szó szerintem, minden más jut először eszembe róla) gömbölyű piros; néhány balkon paradicsom: már most látom, hogy ez lesz a gyenge láncszem, túl kicsi és érzékenynek látszik; fekete paradicsom: állítólag nagyon finom; koktél piros; koktél sárga: ez az egyetlen, ami minden évben magról kikel nálam és egészen őszig a fagyokig terem, nagyon szeretem:); körte alakú piros. Már most látom, hogy túl sűrűn ültettem őket, de hát ki tud ellenállni a csábításnak. A bio könyvek ajánlásait figyelembe véve, valamint a saját esztétikai érzékemet és olthatatlan vonzódásomat a büdöskék (szimpla virágú) iránt, ültettem közéjük azt is.

A következőkben a fűszernövényekkel kapcsolatos élményeimről írok és a saját salátásomról, amiket a teraszon található cserepeimben tartok.

Címkék: , , , , , , , , , , ,
Tovább a blogra »